Vad är Akne?

När man i vardagligt tal säger akne syftar man egentligen på acne vulgaris. Det drabbar människor i alla åldrar, men är vanligast i tonåren. I puberteten förändras hormonbalansen i kroppen och könshormonerna gör att det bildas mer talg som täpper igen mynningen på talgkörtlarna. Bakterier i talgkörteln börjar då bryta ner fettet till bland annat fettsyror och kroppen försvarar sig från detta genom inflammation. Talgkörtlarna i ansiktet, på bröstkorgen och på ryggen är stora, och därför kommer akne oftare där.

Varför får man akne?

Akne beror till största del på hereditet, dvs de gener man ärvt av sina föräldrar. Det är helt enkelt så att vissa har en ökad känslighet i talgkörtelområdet, och har därför lättare att få finnar.

Andra orsaker kan vara

• kortisonbehandling
• läkemedel för psykisk sjukdom som innehåller litium
• anabola steroider
• arbete med olja, på den del av huden som kommer i kontakt med oljan
• varm och fuktig arbetsmiljö
• feta krämer

En del får akne först i vuxen ålder, eller har kvar sin akne ända upp i 50-årsåldern. Sådan akne kallas för akne tarda och blir allt vanligare utan att forskarna vet varför.
Det kan vara svårt att skilja vuxenakne från en hudsjukdom som heter rosacea. Rosacea ger en kraftig rodnad framför allt på och kring näsan och på kinderna.

Hur kan vi behandla akne?

Vi på Avanzakliniken kan erbjuda många specifika behandlingar med bla, AHA-produkter, kemiska peelingar och IPL. Vi skräddarsyr en egen behandlingsplan för varje kund.
Det är viktigt att du vårdar din hud regelbundet. En kombination av hemma-produkter och klinik-behandlingar hos oss med högre koncentrat av AHA ger en förstärkt och snabbare effekt. Vi rekommenderar en serie på 2-4 klinikbehandlingar för ett optimalt resultat för dig.

Vetenskaplig grund för aknebehandling

Produkterna har utvecklats av läkare och är världsledande inom AHA-forskning. Glykolsyra, som i vetenskapliga kretsar anses vara den mest effektiva av alla AHA, används i en patenterad formula. De fina resultaten på oren hud, rynkor, torr och livlös hud, grov hud samt ojämn hudton har vetenskapliga dokumentationer.

Bra att veta:

Använd inte andra aknepreparat ( t. ex. alkohol-lösningar och peeling med korn) eller portilltäppande cremer samtidigt.
Kläm inte på aknen, eftersom talgkörteln kan skadas och inflammationen bli värre.
Solen minskar inflammationen i huden som aknen ger och aknen kan därför tillfälligt bli bättre av solning om du inte bränner dig.
Om du har ärr i huden, som ofta syns som små rödlila märken, så kan dessa stanna kvar under en längre tid om du solar. Tiden det tar innan ärren blir hudfärgade förlängs alltså av solningen. De kan även bli mörkfärgade. Det är viktigt att välja en solskyddsprodukt som inte är fet.

Behandlingstid: 30-60min

Bedövning: Ingen

Läkningstid: 2-3 dagar

Återbesök: enligt din behandlare

Slutresultat: enligt personlig schema

Pris: från 995kr

Avanzakliniken

Storgatan 43
30 243 Halmstad