Att gnissla tänder – vanligare än du tror

Händer det att du vaknar på morgonen med huvudvärk? Då är det mycket möjligt att du är en av alla dem som gnisslar eller pressar tänder i sömnen. Ett annat tecken på tandgnissling – eller bruxism som det heter på fackspråk – är att du känner dig öm och spänd i käkmusklerna när du vaknar.

Det låter otroligt, men när du biter ihop dina tänder kan det uppstå ett tryck på cirka 50 kilo eller mer! Anledningen till att man inte vaknar av att det gör ont eller spänner i käkarna när man gnisslar i sömnen, känner vi ännu inte till.

Men alla som gnisslar tänder i sömnen vaknar inte med huvudvärk eller ömma käkar. Det kan ha pågått under flera år utan att du märkt det. Din tandläkare kan däremot oftast se att du gnisslar eller pressar tänder genom att tandytorna blivit slitna.

En orsak till att man gnisslar tänder kan vara att man är stressad. En annan anledning kan vara att man helt enkelt biter fel. Men även en person med idealbett, där alla tänder har perfekt kontakt med varandra, kan gnissla och bita ihop. Även om ditt bett inte är helt perfekt, så behöver det förstås inte innebära att du gnisslar tänder. Bruxism (tandgnissling) klassas som sömnstörning.

Vad kan man göra?

Botox injektioner i Massetter musklen gör att tandgnissling avstannar helt / minimeras .

Effekten inträder efter 7-10 dagar , och därmed kan du inte utföra omedvetna tandgnisslingar i sömnen. Resultatet varar ca 4-8 månader , beroende din egen styrka i bettet. Kontinuerlig Botox injektion rekommenderas för att skona tänderna samt för att tandgnisslingen skall upphöra /minimeras

Behandlingstid: 15-30min

Bedövning: Ingen

Läkningstid: ingen

Återbesök: 4 veckor

Slutresultat: 3-6 veckor

Pris: från 4000 kr

Avanzakliniken

Storgatan 43
30 243 Halmstad